Plaagdierbeheerser bij ASB
Jeroen Dirksen werkt al sinds 2010 in de plaagdierbeheersing en is inmiddels een ervaren specialist. Via zijn vorige werkgever kwam hij uiteindelijk bij ASB terecht, waar hij nog steeds met veel plezier werkt. Hij voelt zich hier helemaal thuis dankzij de fijne werksfeer en korte lijnen. Als plaagdierbeheerser komt hij bij zowel bedrijven als bij particulieren over de vloer die kampen met allerlei soorten plaagdierproblematiek.
Van zwaminspecteur naar plaagdierbeheerser
“Mijn carrière begon in de bouw, maar via een detacheringsbureau kwam ik bij een bedrijf terecht waar ik schimmel- en zwamonderzoek uitvoerde. Coen Lagerwey, de oprichter van ASB én van het bedrijf waar ik de schimmel- en zwamonderzoeken deed, vroeg of ik interesse had om over te stappen richting plaagdieren. Ik heb toen de nodige papieren gehaald en sindsdien doe ik dit werk. In het begin combineerde ik de plaagdierbeheersing nog met schimmel en zwam, maar uiteindelijk koos ik voor plaagdierbeheersing. Deels omdat het lichamelijk minder intensief is dan zwamonderzoeken, waarbij je vaak in de kruipruimte moet zijn, maar ook omdat het voor mij meer uitdaging biedt.”
Efficiënt op pad
“Sinds een paar maanden rijd ik in een elektrische bus. Hoewel ik qua ruimte iets moest inleveren, bevalt dit mij prima. Voordat we deze elektrische bussen kregen, hebben we om de tafel gezeten om na te denken over de indeling en uitrusting van de bus. Het standaard materiaal heb ik altijd bij me. Een laddertje, basisgereedschap zoals een schroefmachine en muizenvallen bijvoorbeeld. Ik begin mijn werkdag meestal op onze vestiging in Veenendaal dus daar kan ik al het materiaal meenemen dat ik die dag nodig denk te hebben. Voor mij is het belangrijk dat mijn bus opgeruimd blijft. Alles heeft een vaste plek en na elke klus zorg ik ervoor dat alles weer netjes ligt. Zo kan ik efficiënt werken.”
Complete uitrusting
“In mijn werkbus heb ik voor elk type plaagdier de juiste benodigdheden liggen. De twee tassen die vooraan staan, kan ik altijd makkelijk pakken. Hierin zitten de basisbenodigdheden die ik gebruik om een controle uit te voeren. Het gros van de problemen die we tegenkomen, wordt veroorzaakt door muizen en ratten. Deze plaagdieren zijn niet seizoensgebonden en zien we het hele jaar door veel voorbijkomen. We hebben verschillende soorten muizenvallen die we gebruiken, én natuurlijk de pindakaas om muizen te lokken. Tegenwoordig gebruiken we veel digitale muizenklemmen. Deze zijn gekoppeld aan een app waarmee we kunnen zien of een klem nog op spanning staat of dat er een vangst is. Dit scheelt ons veel tijd en maakt het werk nauwkeuriger, wat vooral bij grote bedrijven of bijvoorbeeld supermarkten fijn werkt.”
“In de lades aan de zijkant van mijn bus bewaar ik schroefjes en pluggen. Die gebruik ik eigenlijk alleen wanneer ik ergens een lamp moet installeren. Wat ik ook veel gebruik is de kitspuit om naden en kieren te dichten. De achterste lade is gereserveerd voor vloeistoffen. Deze vloeistoffen gebruiken we om insecten te bestrijden. De kleine spuit is speciaal om wespennesten mee in te spuiten, daarvoor heb ik ook een speciaal pak en een masker. Deze grote rugspuit kunnen we ook vullen met vloeistof en gebruiken we vooral voor het bestrijden van insecten als mieren, kakkerlakken en bedwantsen.”
Samen tot het beste resultaat
“Mijn dagen bij ASB zijn nooit hetzelfde. We hebben een breed klantenbestand. Zo werken we voor woningverenigingen, waarbij we bij mensen thuis over de vloer komen, maar ook voor bedrijven die bijvoorbeeld voedselproducten produceren. Door de jaren heen ben ik al een hoop tegengekomen. Natuurlijk zie je soms ook schrijnende situaties. Wat ik het leukst vind aan dit werk? Dat je het écht samen met de klant moet doen. Wij adviseren bij een bepaald probleem en het is aan de klant om hier ook mee aan de slag te gaan. Alleen zo kunnen we het beste resultaat behalen. Als een bedrijf onze adviezen serieus neemt en verbeteringen gelijk doorvoert, vind ik dat geweldig. Zo kunnen we samen een hoger niveau bereiken.”