Home/Inspectie en advies/Zwaminspectie

Zwaminspectie

Vermoed je zwam in huis? Laat het professioneel inspecteren om verrassingen te voorkomen.

Zwaminspectie door professionele vakmannen

Zwamproblemen in beeld

Een vochtige ruimte is een broedplaats voor (houtaantastende) zwammen. Zwam kan niet alleen schade aan gebouwen veroorzaken, maar ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Een snelle opsporing en sanering is dus cruciaal. Toch is het niet altijd eenvoudig om zwam te herkennen. Tijdens een zwaminspectie stellen wij de onderliggende oorzaak vast. Zwamproblematiek gaat namelijk altijd samen met een vochtprobleem. Wij brengen bij een inspectie de oorzaak en omvang in beeld en geven advies voor sanering. 

Vakkundige zwaminspectie en -sanering

Waarom Dolmans voor zwaminspectie?

  • Zwamproblematiek heeft impact op de bewoners of gebruikers van een pand. Wij zorgen voor gedegen bewonerscommunicatie om iedereen mee te nemen in het proces. Zo maken we gebruik van (op maat gemaakte) communicatiemiddelen, zoals ons preventieboekje.
  • Door inzicht te geven in welke delen van jouw gebouw het meest vatbaar zijn voor zwam, helpen we je nog beter te begrijpen waar je op moet letten.
  • Wij zorgen niet alleen voor de inspectie, maar ook voor vakkundige sanering van zwam. Zo helpen we je niet alleen bij het opsporen van het probleem, maar ook bij het oplossen ervan.

Kelderzwam en huiszwam bestrijden

Twee veelvoorkomende soorten zwam waar wij op inspecteren, zijn kelderzwam en huiszwam. Zwam in kelders komt voornamelijk voor in vloeren op de begane grond. Het ontwikkelt zich vaak in nat hout. Inspectie op huiszwam is specialistisch werk. Deze zwamsoort kan snel groeien, dus snel ingrijpen is noodzakelijk. Indien gewenst zetten wij na de zwaminspectie direct de vervolgstappen voor sanering. 

FAQ

Hoe weet ik of ik zwam in huis heb?

Er zijn verschillende tekenen die kunnen wijzen op zwam in huis. Zo kan je letten op verkleurde of vochtige plekken op muren, plafonds en vloeren. Ook brengt zwam een muffe geur met zich mee. Je kan ook last hebben van lichamelijke klachten zoals hoesten en niezen die wijzen op zwam in huis.

Kan zwam ook beton aantasten?

Ja, zwam kan ook beton aantasten, vooral als het beton vochtig is. Over het algemeen is beton wel minder vatbaar voor schimmels en zwammen.

Kan ik preventief een zwaminspectie laten uitvoeren?

Ja, wij kunnen een preventieve zwaminspectie uitvoeren. Als je te maken hebt (gehad) met vochtproblemen is dit aan te raden.

Hoe lang duurt een zwaminspectie gemiddeld?

De duur van een zwaminspectie is afhankelijk van onder meer de grootte van het gebouw en de toegankelijkheid van de verschillende ruimtes. Over het algemeen rekenen we 1 tot 2 uur voor een zwaminspectie.

Welke gebieden in een huis zijn het meest vatbaar voor zwammen?

Ruimtes waar vocht zich makkelijk kan ophopen zijn het meest vatbaar voor zwammen. Dit zijn bijvoorbeeld de kelder, zolder, badkamer en wasruimte.

Waar kan ik zwam aantreffen?

Er kan sprake zijn van zwam in hout, zwam in muren en zwam in vloeren. Deze houtaantasters kunnen voor rot aan de balken zorgen, met een aangetaste fundering als gevolg. Onder houtaantasters vallen ook houtworm en kubusrot.

Wat zijn de gevaren van zwammen?

Zwammen tasten hout aan, dus de aanwezigheid van zwam kan de stabiliteit van de fundering aantasten. Daardoor kan de begane grondvloer verzakken. Naast dat de zwam de vloer aantast, kan het ook gezondheidsklachten veroorzaken. Op het moment dat zwam geconstateerd wordt, wil je er zo snel mogelijk van af. Wij begrijpen dit. Door snel te handelen, voorkomen wij grote problemen.

Contact met Dolmans

"*" geeft vereiste velden aan

Gratis offerte aanvragen

Dit is wat wij doen. Neem vrijblijvend contact met ons op en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen.

Niet gevonden wat je zocht?

Wellicht past één van deze diensten dan beter bij jouw vraag.

Interesse in onze diensten?

Vraag gratis onze bedrijfsbrochure aan!