Home/Herstellen/Houtherstel

Houtherstel

Kapot of beschadigd houtwerk? Ontdek onze specialistische houthersteltechnieken met epoxy. Behoud de constructie van je gebouw veilig en duurzaam.

Houtherstel met epoxytechnieken

Vakkundig houtherstel met epoxytechnieken

Kapot of beschadigd houtwerk kan de constructie van een gebouw ernstige schade toebrengen. Dit heeft gevolgen voor de veiligheid en levensduur van het gebouw. Dolmans voert werkzaamheden op het gebied van houtherstel voor je uit. Dit doen we voor alle soorten vastgoed, al zijn we gespecialiseerd in houtherstel bij monumentaal vastgoed. Ons streven is het gezonde monumentale hout maximaal te behouden. Wij herstellen onder andere balkkoppen, muurstijlen, spantbenen, sleutelstukken en korbelen. 

Onze werkwijze

We zijn gespecialiseerd in epoxytechnieken en houtrestauratie in monumentaal vastgoed. Dankzij epoxytechnieken blijft de oude constructie behouden en veilig. Deze restauratiemethode is minder ingrijpend, minder kostbaar en zeker zo sterk als andere technieken. Na zorgvuldig onderzoek verwijderen we het aangetaste hout en boren we gaten om wapeningsstaven in te brengen. De bekisting die wij in de oorspronkelijke vorm van de balk aanbrengen, vullen wij vervolgens met ITOX®–Giethars. De ingegoten wapeningstaven zijn hiermee verankerd in het gezonde hout, wat zorgt voor een sterke verbinding.

Vakkundige inspectie monumentaal erfgoed door Dolmans

Waarom Dolmans inschakelen bij houtherstel?

  • We maken gebruik van epoxytechnieken: minder ingrijpend en kostbaar, maar wél sterk en duurzaam.
  • Bij Dolmans vind je alle specialisten onder één dak. Wij nemen je het totaalpakket uit handen: van inspectie tot houtherstel.
  • Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel. Daarom is ons uitgangspunt altijd om zoveel mogelijk van het originele gezonde hout te behouden en alleen waar noodzakelijk te herstellen.
  • Onderzoek naar houtconstructies is bij ons altijd non-destructief. We gebruiken een resistograaf. Deze methode is volledig geaccepteerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
  • Wij zijn volledig gecertificeerd en al jarenlang partner van Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg.

FAQ

Welke soorten epoxytechnieken zijn er?

Wij gebruiken verschillende epoxytechnieken voor houtherstel, waaronder het naadloos verlijmen van balken, het aanhechten van verschillende houten delen met epoxy en we gebruiken epoxyharsen voor het vullen van beschadigde houtdelen.

Wat kun je doen tegen houtrot?

Om houtrot te voorkomen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat houtwerk goed wordt onderhouden, regelmatig wordt geïnspecteerd op tekenen van vocht, schimmels en houtaantastende insecten en indien nodig wordt behandeld met beschermende coatings.

Hoe weet je of je houtrot hebt?

Je kunt merken dat je last hebt van houtrot als het hout zacht of brokkelig wordt, verkleurt, schimmelgroei vertoont of muf ruikt. Je kunt zelf met bijvoorbeeld een schroevendraaier makkelijk controleren hoe stevig het hout is.

Hoelang duurt het voordat hout rot?

Hoe snel hout rot, is afhankelijk van verschillende facturen. Onder meer de houtsoort, temperatuur en het vochtgehalte hebben hier invloed op. Dit kan verschillen van enkele maanden tot enkele jaren.

Op welke tekenen van houtaantasting moet ik letten in mijn monumentale pand?

Je kunt letten zacht of geïmplodeerd hout op hoopjes boormeel, gaatjes in het hout, scheuren in het hout, losse verf of pleisterwerk, aanwezigheid van schimmels en verkleuring van het hout. Het is belangrijk om regelmatig inspecties uit te laten voeren om op deze tekenen te letten en preventieve maatregelen te nemen.

Zijn er risico's verbonden aan epoxytechnieken?

Nee, de epoxyreparaties worden onder KOMO certificaat uitgevoerd waardoor de kwaliteit gegarandeerd is. Ons bedrijf wordt jaarlijks op kwaliteit ge-audit.

Contact met Dolmans

"*" geeft vereiste velden aan

Gratis offerte aanvragen

Dit is wat wij doen. Neem vrijblijvend contact met ons op en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen.

Niet gevonden wat je zocht?

Wellicht past één van deze diensten dan beter bij jouw vraag.

Interesse in onze diensten?

Vraag gratis onze bedrijfsbrochure aan!