Met de herfst in aantocht stijgen de thermostaatgraden in veel huishoudens. Maar met de stijgende gas- en energieprijzen kan die paar graden nog best in de papieren lopen…
Geen zorgen, er zijn genoeg manieren om het binnenshuis wat warmer te houden zonder al te veel te stoken. Maar let hierbij wel op de veiligheid! Ga niet halsoverkop overal kaarsen plaatsen of een haardvuur maken zonder de juiste middelen. Voor je het weet staat je geliefde woning in brand, en dat is nu net niet het type warmte dat we willen. Gelukkig zijn er genoeg veilige manieren om niet in de kou te zitten de komende maanden. Met deze vijf tips zit je er warmpjes bij én bespaar je op je stook- en/of energiekosten.
1. Maak je woning tochtvrij
Heb je je huis al eens goed gecontroleerd op tocht? Dit kan al door de kleinste kiertjes in het gehele huis komen. Vooral bij ramen en deuren vind je regelmatig kieren. Deze zorgen langzaam voor verkoeling, wat je zeker in de winter wilt voorkomen. Gelukkig is dit gemakkelijk op te lossen. Plaats rondom vloeren, deuren en ramen een rubberen afdichting, dit houdt de tocht buiten de deur.
2. Laat de ruimte om de verwarming vrij
Het lijkt een goed idee, maar zet je stoel niet te dicht tegen de verwarming aan. Het kan zeker voor plaatselijke warmte zorgen, maar je belemmert hiermee dat je de volledige ruimte goed kunt verwarmen. Spullen die te dicht bij de verwarming staan, absorberen de warmte en blokkeren de circulatie van warme lucht.
3. Steek kaarsen aan
De zon gaat vroeger onder, dus is het eerder donker in huis. In plaats van alle verlichting aan te zetten, kun je het huis sfeervol verlichten met kaarsen. Hartstikke gezellig en ze zorgen er voor dat de ruimte opwarmt én je minder energie kwijt bent aan verlichting. Uiteraard is dit niet te vergelijken met een verwarming, open haard of kachel, maar ze dragen zeker bij aan het opwarmen van een ruimte. Let hierbij wel altijd op brandgevaar! Laat een kaars nooit onbeheerd branden en sla niet door in de hoeveelheid kaarsen, veiligheid voor alles.
4. Gebruik je gordijnen
Benut je gordijnen optimaal, met name op een zonnige herfstdag! Schijnt de zon lekker? Zorg dan dat je gordijnen overdag open zijn, zo laat je de warmte van de zon binnen. Let er wel op dat zodra de zon onder begint te gaan, je de gordijnen weer sluit. De dikke stof werkt namelijk als isolatie en houdt zo de warmte binnen.
5. Leg een vloerkleed neer
Net als de gordijnen werkt een vloerkleed ook als een extra vorm van isolatie. Een vloerkleed zorgt er voor dat de warmte niet door de vloer verloren gaat. Daarnaast is het ook nog eens warm en comfortabel aan de voeten. Win-win!
Bovenstaande tips kunnen op een veilige manier bijdragen aan een minder hoge gas- en/of energierekening. Kies altijd voor veilige maatregelen en ga niet zelf experimenteren met warmtebronnen. De kans op brand is hierbij vele malen groter. Kleine vonkjes kunnen al snel doorslaan naar een allesverwoestende brand.
Wanneer er om welke reden dan ook toch brand is ontstaan, staat Dolmans uiteraard altijd voor je klaar om de woning veilig te stellen en zo snel mogelijk weer in de oude staat te herstellen.