Het werk van een Direct Herstel Specialist

Sinds februari dit jaar is Richard Baarslag, van Dolmans Calamiteiten Diensten (DCD) Den Bosch, Direct Herstel Specialist. En dat vindt hij een hele eer en erg dankbaar werk.

Richard: “Als ik een schademelding krijg van een waterschade zet ik een droger, een waterstofzuiger en meetapparatuur in mijn auto, zodat ik gelijk de eerste vochtmetingen kan uitvoeren. Aangezien ik zelf in het bezit ben van een compleet ingerichte werkbus kan ik de meeste schades zelf op locatie oplossen. Dat scheelt een hoop reisverkeer én het probleem is sneller opgelost. Een win-winsituatie dus.”

Speciale erebenoeming

Richard vindt het een hele eer om een Direct Herstel Specialist te zijn en vindt het bovendien erg dankbaar werk. En dat zijn werk gewaardeerd wordt blijkt, want sinds Richard werkzaam is als Direct Herstel Specialist scoort hij gemiddeld een 9 op het gebied van klanttevredenheid! Een mooie gelegenheid om te vieren met taart.

Een perfecte combinatie

Richard heeft een verleden binnen DCD als medewerker buitendienst en als projectmanager, maar voert als Direct Herstel Specialist een combinatie van die twee functies uit: “Soms spring ik ook bij op andere vestigingen in de buurt.” Omdat Richard zijn eigen planning beheert, is hij vrijwel altijd alleen op pad. Gelukkig vindt hij dat niet erg. “Ik kan heel goed alleen werken, dat heb ik nooit erg gevonden. Soms nemen klussen wat meer tijd in beslag dan voorzien. Dan schakel ik met de manager van de dichtstbijzijnde vestiging met de vraag of collega`s mij kunnen assisteren, zodat we de klus netjes kunnen opleveren en wij een goed gevoel kunnen achterlaten bij de gedupeerde”, vertelt Richard.

Alleen maar voordelen

Richard zelf ziet alleen maar voordelen van het inzetten van een Direct Herstel Specialist: “Het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat wij gedupeerden gelijk helpen en dus ook ontzorgen. Bovendien is het werk altijd anders.” Alle directe herstelklussen kan Richard zelf oppakken: van waterschades tot kleine brandschades en eventueel ook klein schilderwerk. Maar je moet er wel geschikt voor zijn. Richard: “Je moet ook fysiek werk doen in deze functie. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van beschadigd tapijt of laminaat en eventueel het plaatsen van drogers. Ook moet je bereid zijn tot het volgen van interne opleidingen en trainingen, zoals voor schimmelbehandeling, droogtechniek, tapijtreiniging, etc.”

Op de vraag of Richard zichzelf dit werk ziet blijven doen in de toekomst, hoeft hij dan ook niet na te denken: “Jazeker, ik vind het hartstikke leuk. Ik zie het als mijn eigen winkeltje. Ik doe zelf de planning, maak de afspraken, zorg dat de administratie klopt en voer het werk uit – al dan niet in combinatie met mijn collega`s. Ik ben er eigenlijk best trots op.”

Het verschil maken

Ook Patrick Peelen, regiomanager Zuid, ziet de meerwaarde van de functie Direct Herstel Specialist. Hij vertelt: “De functie van Richard sluit perfect aan op onze kernwaarden en dienstverlening. Met deze functie maken we echt het verschil. De Direct Herstel Specialist is van alle markten thuis (een echte allrounder dus) en hij of zij is de ogen en de oren van de verzekeraar op de schadelocatie. En ook in het kader van duurzaamheid is deze functie een mooie stap voorwaarts. We kunnen in de meeste gevallen een probleem ter plaatse oplossen, zonder dat we mensen moeten bijschakelen. Dat scheelt enorm in het werkverkeer. Na het succesverhaal van Richard gaan we de komende tijd ongetwijfeld meer Direct Herstel Specialisten zien bij DCD.”